tiistai 18. helmikuuta 2014

Kurssit: API-ohjelmointi ja makrot

Osallistun tällä viikolla Cadworks Oy:n järjestämään "API-ohjelmointi ja makrot"-kurssille.

Olen tehnyt mm. 3D-generaattorin, jossa käyttäjä pystyy tuottamaan 3D-malleja (SolidWorks) excel-ohjelmiston avulla nappia painamalla - SolidWorks generoi 3D-mallin exceliin syötettyjen tietojen pohjalta.

Uskon, että 3D-suunnittelun automatisointi (=generaattorit ja variaattorit) ja toiminnan tehostaminen ylipäätänsä mm. makroja hyödyntäen tulevat yhä enenevässä määrin lisääntymään alallamme. Ohjelmistovalmistajilla on jo nytkin ohjelmistovalikoimissaan pelkästään tätä käyttötarkoitusta varten tehtyjä ohjelmistoja.

Kaikkea suunnittelua ei kannata automatisoida, mutta erilaiset generaattorit ja variaattorit puoltavat paikkaansa erityisesti sellaisissa kohteissa, joissa samankaltaisia tuotteita on paljon ja joissa tuotteen variointi siirretään automatisoinnin avulla suoraan asiakkaan tehtäväksi tai sen avulla nopeutetaan/kevennetään mallinnukseen kuluvaa aikaa huomattavasti. 3D-automaattien yksi hyvä puoli on siinä, että niiden käyttäminen ei vaadi loppukäyttäjältä välttämättä 3D-suunnittelu-/-mallinnusosaamista lainkaan.

Menen hakemaan kurssilta uusia oppeja tähän aihepiiriin liittyen ja toivon oppimistani asioista olevan hyötyä myös asiakkaillemme jatkossa erilaisissa 3D-suunnitteluprojekteissa. 

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia kurssiaiheita! Suunnitteluautomaatit ja erilaiset tuotekonfiguraattorit ovat 3D CAD-työkaluja hyödyntävän mekaniikkasuunnittelualan kestolupauksia. Mielestäni. Jo 2000-luvun alussa olin mukana tekemässä pääomasijoituksen juuri toimituskohtaisesti konfiguroitavien tuotteiden mekaniikkasuunnitteluun keskittyneeseen insinööritoimistoon. Suunnitteluautomatisointi oli jo silloin johtotähtemme. Saimme kuitenkin huomata että ajatus on hieno mutta toteuttaminen maksavan asiakkaan tarpeisiin haastava. Toimituskohtaisesti varioivien tuotemallien toteutus pitää tehdä ajalla ja ajatuksella. Harmittavan usein asiakkaalta ei löytynyt halua panostaa merkittävään ja kauaskantoiseen menetelmäharppaukseen. Kiireen nimissä tehtiin mieluummin kuten "aina ennen" vanhoja malleja ja piirustuksista muokkaamalla. Toivottavasti asennoituminen on nykyään parempaa ja projektialoituksiakin voisi julkinen tukiraha vähän auttaa. Automatisointi ajaa tänäkin päivänä on juuri parantunutta tuottavuutta ja kilpailukykyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mats kommentistasi. :) Uskon, että asenteet ovat muuttuneet/muuttumassa ja asiakkaat yhä enenevässä määrin haluavat panostaa myös suunnitteluautomatisointiin sellaisissa kohteissa, joissa automatisoinnilla saavutetaan merkittävää hyötyä.

      Poista

Kiitokset kommentistasi!