maanantai 14. huhtikuuta 2014

3D-mallin konfigurointia

Tämä postaus käsittelee 3D-mallien konfigurointia. Koska tunnen 3D-ohjelmistoista SolidWorks-ohjelmiston parhaiten käsittelen konfigurointia tuon ohjelman lähtökohdista käsin, mutta yleisesti ottaen konfigurointia koskevat samat säännöt ohjelmistosta riippumatta.

Lähtökohtaisesti konfigurointia tehdään yleensä osa- ja kokoonpanotasoilla. Osassa voidaan konfiguroida esim. mitat tai piirteet. Kokoonpanoissa taas voidaan konfiguroida koneen tai laitteen osat ja niiden erilaiset kombinaatiot.

Tärkeintä on aina miettiä hyvissä ajoin etukäteen, onko konfigurointi tarpeellinen ja sopiiko se siihen paikkaan, johon ajattelet sitä käyttää.


Konfigurointi puoltaa paikkansa yleensä silloin, kun kappaleen ulkomuoto ei juurikaan muutu vaan kappaleen perusmuoto pysyy samanlaisena ja vain ulkomitat tai tietyt piirteet (reiät, leikkaukset yms.) muuttuvat osassa.


Oheinen kuvasarja kuvaa kaksipylväisen lävistäjäjohteisen puristinyksikön yläperuslevyä ja muutamia sen eri konfiguraatioita. 3D-mallissa kulmissa olevat johteiden aukot pysyvät paikoillaan, mutta peruslevyn pituus, leveys ja paksuus on konfiguroitu.
Esimerkissä on konfiguroitu puristustyökaluja koskevan standardin mukaisesti kaksipylväisen lävistäjäjohteisen puristusyksikön kokoonpanon 3D-malli siten, että mallintaja voi valita helposti listalta haluamansa kokoisen puristusyksikön suunnittelutyönsä pohjaksi.

Kokoonpano sisältää valmiiksi konfiguroituna standardinmukaiset peruslevyt ja pylväsjohteet.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset kommentistasi!