perjantai 11. huhtikuuta 2014

Qwerty, Dvorak vai Das?

Netissä on paljon erilaisia hauskoja pelejä ja sovelluksia, joilla voi testata kirjoitusnopeuttaan. Yksi tällainen on TyperA - test your typing skills-sovellus, joka on suomalaisen Jouko Pynnösen kehittämä.

Testasin omaa kirjoitusnopeuttani suomalaisia sanoja kirjoittaen (finnish words [1 min]). Oma tulokseni oli 74 sanaa per minuutti (n. 370 näppäilyä/min) .

Hallitsen perinteisen kymmensormijärjestelmän, joka perustuu  Qwerty-näppäimistöjen asetteluun. Qwerty-näppäimistö on aikoinaan kehitetty kirjoituskoneita ajatellen, jotta nopeasti kirjoitettaessa kirjoituskoneen iskurit eivät takertuisi kiinni toisiinsa. Nykyään kun kirjoituskoneet ovat jääneet historiaan ja kirjoittaminen tehdään suurelta osin tietokoneiden avulla Qwerty-näppäimistölle on olemassa myös muita vaihtoehtoja.

Olen harkinnut jonkun toisen (esim. Dvorak tai Das)  näppäimistöasettelun opettelemista jo pidemmän aikaa, jotta pystyisin sitä kautta mahdollisesti jopa tuplaamaan kirjoitusnopeuteni (370 näppäilystä/min >> 740 näppäilyyn/min). 

Muut näppäimistöasettelut eivät välttämättä tuo "välittömästi" lisänopeutta, mutta ovat kuitenkin käsille ja sormille mukavammat, koska sormien liikeradat on niissä minimoitu. Kun uuden näppäimistöasettelun on sisäistänyt, se tuo väistämättä kirjoittamiseen lisänopeutta, koska näppäinten asettelu perustuu  kirjoitettavan kielen yleisimpien kirjaimien ja kirjainparien sijoittamiseen suoraan sormien alle, kun kädet ovat perusasennossa näppäimistöllä.

Toistaiseksi olen pysytellyt Qwertyssä, koska se on kuitenkin eniten käytössä oleva näppäimistöasettelu (standardi) tällä hetkellä.

Oletko sinä siirtynyt käyttämään Dvorakia tai Dasia, kuulisin mielelläni muiden mielipiteitä ja kokemuksia asiasta. Oliko uuden näppäimistöasettelun opettelu mielestäsi helppoa ja onko se tuonut lisää kirjoitusnopeutta tai mukavuutta kirjoittamiseen?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset kommentistasi!