keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto: Ideapajassa (osa 1)

Osallistuin viime viikolla ideapajapäivään (osa 1), jossa opettelimme uusia ideointitekniikoita ja sovelsimme oppeja omaan sisäiseen tuotekehitysprojektiimme.

Ideoinnissa tärkeintä on keskittyä pelkkään ideointiin ja ideoiden ylöskirjaamiseen erilaisten yksilö- ja ryhmätyötekniikoiden avulla. Ideointivaiheessa  kritiikki ja ideoiden arvostelu on kiellettyä, sillä ideoiden kriittinen tarkastelu on oma vaiheensa, joka tulee tehdä vasta ideoiden keräyksen jälkeen. 

Ideoinnissa tavoitteena on tuottaa mahdollisimman suuri määrä ideoita eikä tämä onnistu, mikäli kritisointia yritetään suorittaa samanaikaisesti ideoinnin kanssa.

Valmistauduin lähipäivään omatoimisesti lukemalla fasilitoinnista kertovan kirjan, jossa oli esitetty todella suuri määrä erilaisia käyttökelpoisia ideointitekniikoita ja neuvottu, miten voit ryhmänvetäjänä innostaa ja sparrata omaa tiimiäsi tuottamaan runsaasti ideoita puuttumatta itse asiasisältöön.

"Fasilitointi tarkoittaa ryhmäprosessien suunnittelua ja toteuttamista. Fasilitointi sanan alkuperä on latinankielen sanassa 'facil', joka tarkoittaa helppoa. Fasilitaattori ei ota kantaa sisältöön vaan auttaa ryhmää pääsemään päämääriinsä. Fasilitaattori "opettaa kalastamaan", eli hän auttaa ihmisiä tekemään sen itse." Lähde: Wikipedia

Mikäli olet kiinnostunut ideoinnista, ryhmäprosessien suunnittelusta ja toteuttamisesta sekä etsit hyvää kirjaa käsikirjastoosi niin tässä minun vinkkini: Piritta Kantojärven kirjoittama "Fasilitointi luo uutta - menesty ryhmän vetäjänä" on hankintalistalla omaan käsikirjastooni.

Palaan tähän aiheeseen vielä uudestaan syksyllä toisen ideapajapäivän (osa 2) tiimoilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset kommentistasi!